Do góry

Dodatki Przepis na:

Aromatyczny ryż basmati z dodatkiem szafranu i chrupiącym spodem

Aromatyczny ryż basmati z dodatkiem szafranu i  chrupiącym spodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 70

originalny przepis perskiej kuchnu

Składniki

  • półtora szklanki ryżu
  • łyżka soli
  • łyżka oliwy, oleju roślinnego/masła
  • kilka nitek szafranu
  • łyżka śmietany (opcjonalnie)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ryż moczymy w zimnej wodzie około 10-15 minut, zmieniając w tym czasie wodę 2-3 razy, póki nie bedzie przeźroczysta


  2. wymyty ryż zalewamy zimną wodą mniej wiecej na wysokość półtora cm nad powierzchnię ryżu, dodajemy sól, oliwę, mieszamy i doprowadzamy wodę do wrzenia gotując pod przykryciem

  3. gdy woda zaczyna wrzeć, zdejmujemy pokrywkę i mieszając od czasu do czasu, doprowadzamy do wygotowania się wody

    gdy już prawie nie słychać (i nie widać wody) możemy dodać łyżkę śmietany, rozmieszywając ją

  4. na koniec dodajemy szafran* mieszając go centranie po środku ryżu

    *co do szafranu to mamy dwa sposoby na dodanie go do ryżu

    szybki - kilka nitek szafranu wziąć na czubek łyżeczki i rozmieszać po środku ryżu
    profesjonalny - kilka nitek szafranu rozpuszczamy w gorącej, ale już nie wrzącej wodzie (3-4 łyżki) z kilkoma kroplami oleju; po paru minutach wlewamy wodę szafranową do gotującego się ryżu

  5. nakrywamy garnek ręcznikiem papierowym, na to dajemy pokrywkę i gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut.


  6. żeby uzyskać "tadigh" ostatnie 5-8 minut przed zdjęciem z kuchenki, zwiększamy moc palnika.

    Dania serwowane z ryżem jada się tradycyjnie widelcem i łyżką; noża praktycznie się nie używa przy perskim stole. Przy daniach "suchych" bez sosu, jak np kotlety, ryba czy lublia polo do gorącego ryżu (już na talerzu) obowiązkowo dodaje się sporą łyżkę masła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń