Do góry

Dania główne Przepis na:

Aronia w rumie

Aronia w rumie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 33

Smaczny pomysł na "Aronia w rumie"

Składniki

  • 70 dag owoców aronii
  • duża cytryna ok. 35 dag cukru
  • ok. 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3-4 goździki opak. cukru wanilinowego
  • 1/3-1/2 szkl. rumu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Aronię myję, osączam na sicie i osu szam papierowym ręcznikiem. Tak przygotowaną przemrażam w zamrażalniku (nie będzie cierpka). Potem wysypuję aronię na żaroodporne naczynie i pozostawiam do rozmrożenia.

  2. Gdy owoce się rozmrożą, posypuję je cynamonem, cukrem wanilinowym, potłuczonymi goździkami i zasypuję cukrem. Na wierzchu układam pokrojone plasterki cytryny. Nie mieszam. Aronię wstawiam do piekarnika na ok. 40 min (180°C).

  3. W tym czasie owoce puszczą sok, staną się miękkie, a cukier się rozpuści. Wyjmuję aronię z piekarnika, wlewam do niej rum i całość dokładnie mieszam.

  4. Ciepłą aronię (wraz z sokiem) przekładam do przygotowanych wcześniej słoiczków. Szybko je zakręcam. Nie pasteryzuję.

  5. 65 min • Porcja 170 kcal • Koszt słoiczka 1,50 zł • Na 4 słoiczki.

  6. Aronię warto też dodawać do przetworów np. z jabłek, porzeczek, pomarańczy. Smak podkreślą laska wanilii, mielony kardamon, imbir.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń