Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Aronia w rumie"
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 408
Polecam.
Odsłon: 88
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 94
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 408
Polecam.
Odsłon: 88
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 94
Składniki
Aronię myję, osączam na sicie i osu szam papierowym ręcznikiem. Tak przygotowaną przemrażam w zamrażalniku (nie będzie cierpka). Potem wysypuję aronię na żaroodporne naczynie i pozostawiam do rozmrożenia.
Gdy owoce się rozmrożą, posypuję je cynamonem, cukrem wanilinowym, potłuczonymi goździkami i zasypuję cukrem. Na wierzchu układam pokrojone plasterki cytryny. Nie mieszam. Aronię wstawiam do piekarnika na ok. 40 min (180°C).
W tym czasie owoce puszczą sok, staną się miękkie, a cukier się rozpuści. Wyjmuję aronię z piekarnika, wlewam do niej rum i całość dokładnie mieszam.
Ciepłą aronię (wraz z sokiem) przekładam do przygotowanych wcześniej słoiczków. Szybko je zakręcam. Nie pasteryzuję.
65 min • Porcja 170 kcal • Koszt słoiczka 1,50 zł • Na 4 słoiczki.
Aronię warto też dodawać do przetworów np. z jabłek, porzeczek, pomarańczy. Smak podkreślą laska wanilii, mielony kardamon, imbir.Źródło: Kobieta i życie