Do góry

Desery Przepis na:

Atrakcyjna szarlotka ze śmietanową czapą

Atrakcyjna szarlotka ze śmietanową czapą

Autor: OstraNaSlodko

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 807

Dodano: 01.01.2013

Odsłon: 40864

Przepyszne 3 - warstwowe ciasto z orzeźwiającym wnętrzem i słodką kremową śmietaną.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Wylewamy do formy, posypanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą. Pieczemy 30 minut w 180C. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Opruszamy cukrem i smażymy ok. 15 minut. Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy. Gorące wykładamy na biszkopt. Studzimy. Bita śmietana: Kremówkę ubijamy ze śnieżkami i przekładamy na masę jabłkową. Polewa: Margarynę rozpuszamy z cukrem i kakaem. Lekko studzimy. Gdy się zetnie mieszamy mikserem. Białko ubijamy, dodajemy żółtko i letnią polewę. Delikatnie rozsmarowujemy na bitej śmietanie. Odstawiamy do przegryzienia smaków. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Channah 19 kwietnia 2014 Znam to ciacho i jest rewelacyjne:) Polecam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milox 10 marca 2013 Bardzo, bardzo dobre i to taka smakowita odskocznia od tradycyjnej szarlotki. Zrobiłam, wszystkim bardzo smakowało i chcieli jeszcze. Wielkie dzięki za świetny przepis!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

OstraNaSlodko 06 stycznia 2013 A biszkopt ;

Biszkopt:

- jajka - 5 szt
- sól - 1 szczypta
- mąka pszenna - 3 łyżki
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- cukier - 3 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka



Biszkopt:

Rozdzielamy żółtka od białek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli.

Dodajemy cukier i nadal ubijamy.

Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.

Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Wylewamy do formy, posypanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą.

Pieczemy 30 minut w 180C.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

OstraNaSlodko 06 stycznia 2013 Robione na dużej blasze.

Kuknij tu do mnie

http://ostranaslodko.blogspot.com

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Alexandra 02 stycznia 2013 Podaj prosze

wymiar blaszki...z gory dzieki:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malina91 02 stycznia 2013 a mogłabys podac składniki na biszkopt;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 02 stycznia 2013 Robie bardzo podobną szarlotkę, tylko na wierzch daje zmielone orzechy włoskie. Ciasto wygląda bardzo kusząco i bosko smakuje.5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń