Do góry

Sałatki Przepis na:

Austriacka sałatka z mortadeli

Austriacka sałatka z mortadeli

Autor: KreatywnaKasia

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 3113

Dodano: 20.02.2017

Odsłon: 12625

Wiem ,że mortadela to może mało zdrowy produkt-ale cóż tą sałatkę uwielbiam,w Austrii jadłam ją przy każdej możliwej okazji,co prawda nasza polska mortadela trochę się różni od ich extra wurst ale jak znajdzie się łagodną mortadele to się nada

Składniki

  • 35 dag mortadeli
  • 2 jajka
  • pół cebuli
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu (10 %)
  • 120 ml wody niegazowanej
  • sól ,pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. mortadelę kroimy w jak najcieńsze paseczki,ser ścieramy na tarce,jajka gotujmy na twardo i kroimy w ósemki,cebulkę kroimy w cieniutkie półplasterki

  2. mieszamy ze sobą wodę,ocet,olej ,sól, pieprz, i wlewamy do sałatki,jak chwilę się przegryzie to można dodać jeszcze octu,ale to już jak kto lubi,
    smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bromal1 24 lutego Ciekawe jak długo komentarze tolady pozostaną, bo mój przepadł w niejasnych okolicznościach

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada 23 lutego Dla Polaków, którzy już za komuny byli futrowani tzw. "polską mortadelą", ta prawdziwa włoska i jej smak to całkowite tabu... Natomiast do tzw. "Fleischsalat" (sałatka mięsna) używa się tzw. "Fleischwurst" (kiełbasy mięsnej) która z mortadelą nie ma absolutnie NIC wspólnego...

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada 23 lutego Nie ma czegoś takiego, jak polska czy austriacka mortadela... Mortadela jest jedna: prawdziwa, włoska i tej nikt nie podrobi...

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń