Do góry

Zupy Przepis na:

Avgolemono czyli grecka zupa jajeczno-cytrynowa

Avgolemono czyli grecka zupa jajeczno-cytrynowa

Autor: anette08

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 58

Dodano: 10.05.2018

Odsłon: 172

Kremowa, aksamitna i orzeźwiająca zupa prosto z Grecji

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w bulionie drobiowym wg przepisu na opakowaniu. Jajka ubijamy. Dolewamy do nich sok z cytryny oraz 1 łyżkę zimnej wody.
    Do jajek dodajemy pomału 2 łyżki gorącego bulionu aby zahartować jajka. Następnie do gorącego pozostałego bulionu z ryżem dodajemy jajka z 2 łyżkami bulionu. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu kiedy zupa delikatnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń