Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w tym wydaniu nie tylko świetnie się prezentuje ale też świetnie smakuje :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 204
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 204
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Składniki
Przygotuj marynatę do mięsa z 1łyżki sosu sojowego, 1łyżeczki oleju sezamowego, 2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, soli i pieprzu Cayenne.
Mięso umyj i pokrój w równą kostkę, przełóż do marynaty. (Najlepiej zrobić to dzień wcześniej wieczorem)
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju kokosowego i usmaż mięso, odłóż na bok.
Na tą samą patelnię wrzuć pokrojoną w krążki dymkę bez szczypiorku. Chwilę przesmaż i dodaj pokrojoną w równe, nie za grube paski paprykę, posól i przesmaż 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodaj curry, kurkumę i imbir i jeszcze chwilę przesmaż by wydobyć smaki i aromaty przypraw.
Dodaj łyżkę sosu sojowego, pędy bambusa i pokrojone w mniejsze kawałki krążki ananasa, chwilę przesmaż.
Dodaj kurczaka i zalej syropem z ananasa oraz bulionem dobrze zmieszanym z 1 łyżką skrobi ziemniaczanej i 4 łyżkami koncentratu pomidorowego. Zmniejsz ogień i chwilę duś. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem Cayenne.
Na koniec posyp poszatkowanym szczypiorkiem i białym prażonym sezamem. Serwuj z makaronem chińskim, ryżowym lub ryżem.