Do góry

Zupy Przepis na:

Azjatycki rosół z kaczki

Azjatycki rosół z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4011

Dodano:

Odsłon: 2781

Przepyszna, aromatyczna zupa dla wielbicieli azjatyckich smaków:)

Składniki

  • Na rosół: 1 duża porcja rosołowa z kaczki (można dodać również udko lub pierś)
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • garść świeżej kolendry
  • por
  • około 4-5 cm imbiru krojonego w słupki
  • łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
  • chilli lub mieszanka ostrych przypraw w młynku
  • sól
  • Ponadto: 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 cm startego imbiru
  • biała część z 1 pora
  • marchew z wywaru
  • Do podania: Makaron chiński "Chow mein" lub sojowy
  • świeża natka kolendry
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Porcję rosołową płuczemy, zalewamy około 3 litrami zimnej wody i zagotowujemy. Dodajemy włoszczyznę, imbir i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu 2,5 - 3 h.

  2. Białą część pora kroimy w półplasterki. Odcedzamy rosół przez sito, dodajemy por, doprawiamy sosem sojowym, startym imbirem oraz ewentualnie chilli i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. W tym czasie obieramy mięso i kroimy w zapałki zachowaną z wywaru marchew. Zdejmujemy rosół z kuchenki i dodajemy obrane mięso i marchew.

  3. Podajemy z chińskim makaronem lub makaronem sojowym , zalewając go wrzątkiem i odstawiając na około 5 minut. Po tym czasie posypujemy natką kolendry i zajadamy.
    SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 14 kwietnia 2014 Zamawiam taki rosołek jutro na obiad, pełen zdrowego, warzywnego wsadu. Świetny przepis! :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 14 kwietnia 2014 pycha, mnóstwo warzyw, aromatyczny, zabieram szybciutko ! :) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń