Do góry

Przekąski Przepis na:

Ażurkowe chipsy ziemniaczane

Ażurkowe chipsy ziemniaczane

Autor: FoodSafari

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1306

Dodano: 20.08.2017

Odsłon: 960

Kto im się oprze? Pyszne, chrupiące i co najważniejsze domowe chipsy. Dzięki temu, że są krojone w "kratkę" są jeszcze bardziej delikatne i chrupiące.

Składniki

  • ziemniaki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól oraz ulubione przyprawy np. papryka słodka i ostra
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy. Ziemniaki kroimy za pomocą karbowanego noża lub za pomocą specjalnej tarki. Aby powstał ażurowy wzór należy obracać ziemniaka po każdym cięciu o 90 stopni.

    Plastry przekładamy do miski z zimną wodą, kilka razy je płuczemy by pozbyć się skrobi. Plasterki układamy na papierowym ręczniku i dokładnie odsączamy.

    Odsączone plasterki smażymy około minuty na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu ponownie odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie posypujemy ulubioną mieszanką przypraw.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń