Do góry

Desery Przepis na:

Baba drożdżowa

Baba drożdżowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7976

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Baba drożdżowa"

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • szklanka letniego mleka
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • garść rodzynek
  • łyżeczka esencji waniliowej. LUKIER: szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka gorącej wody
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zalej drożdże letnim mlekiem, dodaj łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Namocz rodzynki.

  2. Wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj roztrzepane żółtka, roztopione i ostudzone masło oraz zaczyn. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. W razie potrzeby podsyp mąką lub dodaj odrobinę wody. Pod koniec dodaj rodzynki i esencję. Przełóż ciasto do miski, przykryj i odstaw na 2-3 godziny, aby podwoiło objętość.

  3. Natłuść formę i oprósz bułką tartą. Przełóż ciasto. Przykryj i odstaw na 40-50 minut. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C.

  4. Piecz babkę 30-40 minut. Po wyłączeniu piekarnika poczekaj 10 minut, po czym wyjmij z piekarnika i z formy. Zrób lukier i polej nim wierzch ostudzonej babki.

  5. 12 porcji

  6. zł porcja

  7. Czas 5 godz.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń