Do góry

Przekąski Przepis na:

Baba ganusz po syryjsku

Baba ganusz po syryjsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 5820

Dodano:

Odsłon: 283

Z granatem

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Udało mi się dostać słodkie granaty- ich skórka powinna być prawie wyschnięta, a z ładnym bakłażanem można stworzyć przystawkę.

  2. Na otwartym gazie położyłam kratkę metalową i na niej bakłażana, przypiekał się na otwartym ogniu do zwęglenia całej skórki- oczywiście przekładałam go i obracałam.

  3. Obrałam spalona skórkę- świetnie odchodzi. Miąższ wewnątrz powinien być upieczony.

    W baba ganusz ważny jest właśnie ten posmak opalania.

  4. Masą bakłażanową można rozgnieść widelcem, bądź 2- 3 ruchami malaksera- masa nie powinna być gładka.

    Dodałam chili, sól, kumin, przeciśnięty czosnek, olej, ziarna granatu oraz melasę z granatów.
    Melasa z granatów jest słodko kwaśna, wiec nie potrzeba już cytryny. Jeśli nie macie melasy to można ugnieść nasiona granatu i powstały sok dodać do masy.

    Doda łam jeszcze jogurtu, żeby przystawka miała ładniejszy kolor.

  5. Baba ganusz w wersji syryjskiej jest bez dodatku tahiny- z tahiną to po egipsku i palestyńsku. Ta wersja jest bardzo lekka i ożywcza w smaku.

    Baba ganusz najlepiej smakuje nabierany chlebkiem pita, jako dodatek do obiadu..

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 08 stycznia No ciekawe,nie słyszałam...muszę zrobić:) Świetne kochana masz pomysły:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 08 stycznia Ciekawy skład, ale żeby ocenić smak to trzeba zrobić i posmakować. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 stycznia Co my tu za pyszności mamy :) Super pyszne smarowidełko, I Like It :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 08 stycznia Pięknie wygląda ta pasta, a że z bakłażana, to musi być także pyszna:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 08 stycznia A do tego chlebki pita i jest super uczta, pycha ;-d Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 08 stycznia Jaki ciekawy przepis, zastanawialam sie jak to smakuje, z pewnoscia cos dla mnie :-) Wyglada bardzo smacznie. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń