Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2631
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 315
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 142
Polecam.
Odsłon: 185
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3199
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2631
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 315
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 142
Polecam.
Odsłon: 185
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3199
Składniki
Połowę mąki zaparzyc połową wrzącego mleka,dobrze rozbic,aby nie było grudek.Dodac szklankę chłodnego mleka i dobrze wyrobic i zostawic do ostygnięcia.
Drożdże rozpuścic w reszcie mleka i wlac do zaparzonego ciasta.Rozmieszac razem.
Żółtka utrzec z cukrem do białości w garnku zanurzonym w gorącej wodzie.
Gdy rozczyn podrośnie, dodac żółtka,rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli.Ciasto wyrabiac ok 1 godz. Pod koniec wsypac posiekane migdały, wanilie wyskrobaną, rodzynki, wlac kieliszek spirytusu, w którym moczył się przez 2 dni szafran i wmieszac pianę z 5 białek.
Ciasto wkładac do form wysmarowanych masłem i wysypanych mąką napełniając je do 1/3 wysokości. Pozostawic w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec ok 1 godz w gorącym piekarniku.Wyjmowac po ostygnięciu i lukrowac białą polewą o dowolnym zapachu.