Do góry

Dania główne Przepis na:

Baba ziemniaczana - czyli po kurpiowsku kartoflak :)

Baba ziemniaczana - czyli po kurpiowsku kartoflak :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 68

Dodano:

Odsłon: 485

Przepis rodzinny na kartoflaka - duża blaszka - czas przygotowania 90 minut (WARTO)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki trzeba zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Nie polecam korzystania z robota, który trze, smak będzie zupełnie inny, jak te 3kg ziemniaków zetrzemy sami:)
    Pokrojony w kostkę boczek należy stopić na patelni i dodać do niego drobno pokrojoną cebulę.
    Cebulę dusić ,zeszklić.
    Następnie do ziemniaków w kolejności dodajemy mąkę, jajko i ostudzony boczek,wszystko dobrze mieszamy solimy (nie za dużo, sam boczek jest słony) i pieprzymy, jeszcze raz mieszamy.
    Najlepiej spróbować,czy mieszanka jest odpowiednio doprawiona, dotykamy jej językiem i wypluwamy - to surowe ziemniaki :) tego się nie je :)
    Blaszkę smarujemy tłuszczem z boczku. Przelewamy do niej ziemniaki i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 150 stopni, po 40 minutach trzeba patrzeć czy ziemniaki się ścięły, potem należy zwiększyć temperaturę do 180 stopni i dalej piec aż się zarumieni a skórka zrobi się chrupiąca.
    MNIAM
    Za dużo pracy? Wystarczy podzielić liczbę składników na dwa i mamy wersję dla małej blaszki, jak na zdjęciu.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 07 lipca Uwielbiam wszystkie baby warzywne: i ziemniaczane, i z selera i każdą inną. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń