Do góry

Dania główne Przepis na:

Baba ziemniaczana z porami

Przepis dnia 2010-04-24
Baba ziemniaczana z porami

Autor: mari

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 1928

Dodano: 17.04.2010

Odsłon: 27744

prosta i smaczna

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotowac, zmiksowac ze 100 ml wody (tą spod ziemniaków). W 5 łyżkach letniego mleka rozprowadzic drożdże, wlac je do mąki i poczekac 15 minut, aby zaczęły pracowac. Następnie mąkę przyprawic łyzeczką soli, dodac zmiksowane ziemniaki i wyrobic ciasto. Przykryc i ponownie odstawic na 30 minut.

  2. Pory oczyścic i pokroic. Boczek pokroic w paski, wysmażyc na patelni, dodac pokrojone pory i wszystko razem dusic ok. 5 min. Przyprawic.

  3. Ciasto umiescic w tortownicu wyłożonej pergaminem. Ułożyc na nim pory z boczkiem. Jajka rozbełtac ze szklanką mleka, doprawic solą, pieprzem i gałką. Mieszanką jajeczną zalac farsz na cieście.

  4. Piec ok. 45 minut w temp. 200 stopni. Na koniec natką posypac danie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ilia 24 kwietnia 2010 na pewno zrobię :) może nawet jutro....:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 24 kwietnia 2010 Pory wyśmienicie smakują pod beszamelem z wysmażonym boczkiem,ale przepis bardzo interesujący-Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 18 kwietnia 2010 ciekawy pomysł nie jadłam jeszcze pieczonych porów ,ciekawa jestem ic h smaku

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń