Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki bardzo pomarańczowe

Babeczki bardzo pomarańczowe

Autor: MP3-ka

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1550

Dodano: 27.03.2013

Odsłon: 2977

Babeczki z sokiem i skórą z pomarańczy, oblane czekoladą

Składniki

  • szklanką mąki pszennej - pełna - ok 150g
  • 6 łyżek cukru, 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 2 pomarańcze, skórka kandyzowana z pomarańczy 200g
  • czekolada biała - tabliczka
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Z pomarańczy wyciskamy sok. Masło, cukier i jajka miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie dodajemy sok i mąkę - znów miksujemy. Do masy dodajemy 150g skórki pomarańczowej, mieszamy i gotową wlewamy do foremek. Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy resztę skórki pomarańczowej, mieszamy. Gotowe babeczki polewamy czekoladą. Skórkę kandyzowaną można zastąpić zwykłą skórką, lub zmieszać pół na pół :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

strzegoduszka 26 kwietnia 2013 Właśnie upiekłam te babeczki, ale choć pachną obłędnie, to czegoś im brakuje... po pierwsze wyszło mi mało ciasta - tak na 10 maleńkich muffinek (a pomarańcze były dosyć soczyste) i ciasto było ciut rzadkie. W smaku na ciepło może za mało słodkie, ale to pewnie zrekompensuje polewa.
Na pewno skuszę się na nie ponownie (ten zapach!), ale spróbuję zwiększyć ilość mąki i soku. Ogólnie polecam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń