Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki do koszyczka

Babeczki do koszyczka

Autor: FoodSafari

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 1219

Dodano: 07.04.2018

Odsłon: 174

Takie mini babeczki idealnie nadają się do koszyczka ze święconką lub jako baza do babeczek ponczowych.

Składniki

  • 350 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 150 g masła
  • 40 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 jajka
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, zalewamy je mlekiem i rozpuszczamy. Powierzchnię rozczynu posypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką kuchenną odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

    Do roztopionego, ale już letniego masła dodajemy cukier, sól, skórkę oraz jajka, wszystko razem ucieramy.

    Gdy na rozczynie zaczną pojawiać się pęknięcia, dodajemy jajeczną masę i energicznie wyrabiamy ciasto (można użyć robota z końcówką hak). Ciasto powinno mieć dosyć luźną konsystencję. Ciasto ponownie odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

    Ciasto wykładamy do worka cukierniczego i napełniamy nim foremki na babeczki. Ciasto odstawiamy na kolejne 15-20 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

    Pieczemy 15 minut na środkowym poziomie piekarnika w 200 stopniach C.

    Babeczki studzimy na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń