Do góry

Desery Przepis na:

babeczki inaczej

babeczki inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 906

Dodano:

Odsłon: 3244

Pomysł na podstawę czekoladową znalazłam na jakiejś stronce, ale niestety nie pamiętam adresu. To co w środku to inwencja własna :)

Składniki

  • 2 czekolady (1mleczna, 1 gorzka)
  • Śmietanka kremówka 300 ml
  • Serek mascarpone
  • jeżyny, borówki, maliny - ogólnie ulubione owoce leśne
  • ocet balsamiczny
  • cukier puder
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Różne smaki czekolad razem stopiłam w piekarniku ( w naczyniu żaroodpornym w tem. ok. 50 st.). Płynna czekoladą posmarowałam foremki do muffinek, włożyłam w blachę na babeczki (by trzymały kształt)i włożyłam do lodówki na 5 min.
    Czynność z nakładaniem trzeba powtórzyć max. 3 razy by nadać podstawom odpowiednią grubość. Za 1 razem się nie uda bo przy dużej ilości czekolada spływa i boki będą cienkie a dno grube.
    Całość trzymamy w lodówce.
    Owoce ( u mnie maliny i jeżyny) gotujemy podlewamy wodą i łyżką octu balsamicznego - by nadać cierpkośc. Nie słodzę by kontrast między słodkim kremem a kwasnymi owocami był wyraźny. Owoce starajmy się zredukować by było jak najmniej soku. Owoce studzimy.
    Schłodzoną kremówkę ubijamy, dodajemy łyżkę cukru pudru. Mieszamy na koniec z połową serka mascarpone I by lepiej się trzymał krem).

    Czekoladowe podstawy obieramy z papieru (podważamy czymś ostrym, schodzi bez problemu). Do środka dajemy schłodzone owoce do 3/4 wys. , na wierzch solidną łyżkę kremu. Dekorujemy wg. uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń