Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki jogurtowe ze śliwkami

Babeczki jogurtowe ze śliwkami

Autor: Marchewcia

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 265

Dodano: 20.09.2013

Odsłon: 2639

Pyszne babeczki jogurtowe ze śliwkami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Składniki

  • jajka, 2 szt.
  • cukier, 0,5 szklanki
  • mąka, 1 szklanka (niecala)
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • masło lub margaryna, 50 g
  • jogurt naturalny, 100 g
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru), 1 torebka
  • śliwki świeże, 12 szt.
  • cukier wanilinowy, 1 opak.
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło (ewent. margarynę, ale lepsze jest masło) rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia.

  2. Do szklanki wsypać budyń (smak wedle uznania, moje babeczki są z waniliowym). Uzupełnić szklankę do pełna mąką. Przesypać do miski, dodać proszek do pieczenia.

  3. W osobnym naczyniu jajka ubić z cukrem, cukrem wanilinowym oraz jogurtem. Mokre składniki połączyć z suchymi. Na końcu wlać roztopione masło (przestudzone) i wszystko dokładnie wymieszać.

  4. Ciasto rozlać równomiernie do 12 papilotek ułożonych w foremkach na babeczki. Na wierzch układać połówki śliwek (po 2 połówki na babeczkę)

  5. Piec w temperaturze 180'C ok. 25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń