Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki kolorowe ze śmietaną

Babeczki kolorowe ze śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 323

Dodano:

Odsłon: 16

polecam na deser...

Składniki

  • jajka - 4 szt
  • cukier - 1 szkl
  • mąka pszenna - 1,5 szkl
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kisiel cytrynowy - 2 łyżki
  • kisiel wiśniowy - 2 łyżki
  • kakao - 2 łyżeczki
  • sól - szczypta
  • tłuszcz do formy
  • mąka do formy
  • Śmietana kremówka 30%- 350 ml
  • cukier puder - 2 łyżki
  • perełki cukrowe
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek.
    Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy żółtkowej, następnie delikatnie połączyć z pianą z białek.
    Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kisiel wiśniowy, do trzeciej części kakao, wszystkie porcje ciasta dokładnie wymieszać.
    Formy na babeczki posmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papilotkami.
    Do każdej foremki nakładać naprzemiennie ciasto,tak by powstały trójkolorowe babeczki.
    wstawić do piekarnika nagrzanego i upiec.
    Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru,
    Ozdobić nią upieczone i wystudzone babeczki, ja część z nich przekroiłam na pół.
    Po wierzchu posypać perełkami cukrowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń