Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki- kopiec kreta

Babeczki- kopiec kreta

Autor: rzelkazag

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 100

Dodano: 18.04.2018

Odsłon: 1088

Wiosenne porządki trzeba zacząć od uroczych kopczyków :)

Składniki

  • Składniki na ok 8 sztuk:
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 1 banan
  • 200ml słodkiej śmietanki 30%
  • ½ tabliczki białej czekolady
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przesiewamy składniki sypkie do większej miseczki. W mniejszej łączymy ze sobą składniki mokre, a następnie dodajemy je do suchych. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Formę na babeczki wykładamy papilotkami lub jeśli nie posiadamy- wyciętymi z papieru do pieczenia kwadratami. Dociskamy je literatką i zaginamy boki, by ciasto nam nie uciekało poza papier.
    Masę nalewamy do ⅔ wysokości papilotki. Wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C na ok 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone studzimy na kracie.
    Z przestudzonych babeczek ścinamy wierzch i delikatnie wydrążamy środek. Do środka nakładamy pokrojone w plastry lub kostkę banany. Przykrywamy kremem z ubitej śmietany z dodatkiem roztopionej i przestudzonej białej czekolady. Całość posypujemy rozdrobnionymi pozostałościami z babeczek. Chłodzimy min. 1 godzinę przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 kwietnia Super prezentacja, a ta rzeżucha robi fajny klimat :D Pyszne ciacho :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń