Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki podwójnie pomarańczowe

Babeczki podwójnie pomarańczowe

Autor: taura

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 5651

Dodano: 10.09.2012

Odsłon: 4708

Bardzo lekkie i pyszne babeczki!

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sparzyłam dużą pomarańczę. Ugotowałam budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu z małą modyfikacją: do proszku budyniowego z zimnym mlekiem dodałam skórkę otartą z całej pomarańczy. Dodanie skórki daje niesamowity aromat. Z pozostałej pomarańczy wykroiłam miąższ i przełożyłam do miseczki, dodałam łyżkę cukru. Do gorącej wody (ok. 40 ml) dodałam niecałą łyżeczkę żelatyny, wymieszałam do rozpuszczenia. Żelatyna stygnąc, pęcznieje. Kiedy była chłodna, ponownie lekko podgrzałam i dodałam do pomarańczy. Odstawiłam do lodówki do zżelowania. Na gotowe spody kruchych babeczek nałożyłam pół łyżeczki masy pomarańczowej i łyżeczkę budyniu. Oprószyłam kakao dla ozdoby.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń