Do góry

Przekąski Przepis na:

Babeczki szpinakowe

Babeczki szpinakowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 7047

Dodano:

Odsłon: 704

Wytrawne drożdżowe babeczki z szpinakiem. Bajecznie wyglądają na stole :)

Składniki

  • ciasto: mąka pszenna 160 g
  • drożdże 12g
  • szczypta cukru
  • olej rzepakowy 15 ml
  • mleko 80 ml
  • bazylia 1/3 łyżeczki
  • świeża natka pietruszki kilka listków
  • sól, pieprz czerwony
  • przyprawa pomidorowo-czosnkowa 1/2-3/4 łyżeczki
  • nadzienie : szpinak mrożony 400 g
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz cytrynowy
  • masło ok. 3 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrażamy na sicie, w zależności od zawartości w nim wody .
    Następnie przesmażamy go na maśle , dodajemy przeciśnięty czosnek i pieprz.
    Studzimy.
    Robimy ciasto.
    Mąkę przesiewamy do miski , robimy wgłębienie , wkruszamy tam drożdże , posypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka .
    Gdy rozczyn podrośnie dodajemy przyprawy , wlewamy mleko i olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy , powinno być bardzo elastyczne i odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
    Gdy ciasto wyrośnie , odrywamy kawałeczki , formujemy kulki w środku robimy wgłębienie , tak jak w kluskach śląskich.
    Ciasto wkładamy do foremek dokładnie wysmarowanych margaryną i posypanych mąką kukurydzianą. Każde wgłębienie wypełniamy masą szpinakową.
    Ja miałam jeszcze ozdobne ciasto solne , więc zrobiłam na wierzch różyczki.
    Babeczki pieczemy w 180 C , do zarumienienia. Wychodzi ok. 10 sztuk.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń