Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki tiramisu

Babeczki tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1823

Dodano:

Odsłon: 218

Babeczki tiramisu

Składniki

  • Ciasto:
  • 110 g mąki pszennej
  • 110 g masła
  • 110 g jasnego brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 3 łyżki likieru whisky cream
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Krem:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki ciemnego kakao
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Ciasto

    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy przez sito. Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym jajku i na koniec kawę. Do masy dodajemy mąkę, likier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdą z nich napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180’C około 20-25 minut. Studzimy.

    Krem

    Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką o szerokości 9 mm i ozdabiamy babeczki. Wierzch przed podaniem posypujemy ciemnym kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń