Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z bitą śmietaną i owocami.

Babeczki z bitą śmietaną i owocami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 575

Dodano:

Odsłon: 105

Szybki, smaczny deser do kawy, który w błyskawicznym tempie znika z talerzy.

Składniki

  • 15 dag mąki tortowej
  • 10 dag mąki krupczatki
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
  • Nadzienie:
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • kilka kropli soku z cytryny
  • Do dekoracji:
  • winogrona,
  • płatki chabrów
  • plasterki banana
  • listki melisy
  • drobno pokrojona galaretka brzoskwiniowa
  • starta czekolada
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta posiekać nożem i wyrobić na gładką masę.
    Owinąć folią i chłodzić w lodówce przez godzinę.
    Cienko rozwałkować i wycinać krążki.
    Ciastem wylepić foremki.
    Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia (około 15 minut)
    Gorące, delikatnie wyjąć z foremek i odstawić do ostygnięcia.

  2. Zimną śmietanę ubić z cukrem i serkiem mascarpone.
    Dodać sok z cytryny.
    Napełniać babeczki.

  3. Udekorować owocami i listkami melisy oraz płatkami chabrów.
    Posypać drobno pokrojoną galaretką i startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń