Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z borówkami lub jagodami

Babeczki z borówkami lub jagodami

Autor: LenaMS

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 583

Dodano: 17.07.2010

Odsłon: 20443

Przepysznie pachnące letnie babeczki.

Składniki

  • 125g miękkiego masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 mała torebka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. mleka
  • ok. 1-1 1/2 szkl. borówek lub jagód
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis znaleziony u Asi z Kwestii Smaku. Wart polecenia, bo babeczki robi się bardzo szybko i są cudownie pyszne...

  2. Piekarnik nagrzac do ok. 160 stopni. Masło utrzec z cukrem i cukrem waniliowym przez kilka minut mikserem, aby uzyskac puszystą masę. Dodawac po jednym jajku i ubijac kilka minut. Wsypac przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując wlewac powoli mleko.

  3. Do formy muffinkowej włożyc papierowe papilotki i każdą wypełnic w ok. 3/4 wysokości ciastem. Starcza go na 12 muffinek. W każdą muffinkę powciskac borówki lub jagody (ilośc naprawdę wg uznania). Zamiast formy muffinkowej można użyc innej formy, ale ponieważ ciasta nie ma za dużo myślę,że najlepsza byłaby keksówka lub inna nieduża. Muffinki piec ok. 15min, najlepiej do suchego patyczka. Można posypac cukrem pudrem albo polukrowac. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń