Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babeczki z budyniem"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 156
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 38
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 156
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 38
Składniki
Zimne masło posiekaj ostrym nożem. Dodaj jajka, przesianą mąkę, szczyptę soli oraz cukier kryształ. Wsyp do masy proszek do pieczenia i wlej 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany.
Z przygotowanych składników szybko zagnieć półkruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją w folię spożywczą i odłóż na minimum 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotuj budyń. Proszek rozmieszaj w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozpuszczony proszek. Ugotuj budyń.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Wylep nim dno i boki foremek na babeczki. Na każdym spodzie z ciasta ułóż krążek wycięty z pergaminu lub folii aluminiowej. Posyp go suchym grochem. Foremki ustaw na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz korpusy 10-12 minut w temp. 180 st.
Usuń groch i pergamin. Wyjmij ciastka z foremek. Napełnij budyniem, ozdób malinami i siekanymi pistacjami.
12 porcji, czas ok. 45 min; porcja – 260 kcal, cena 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety