Do góry

Dania główne Przepis na:

Babeczki z cukinią i ryżem

Babeczki z cukinią i ryżem

Autor: Swiat_i_ludzie

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13219

Dodano: 29.10.2010

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Babeczki z cukinią i ryżem"

Składniki

  • Na 25 dag mąki pszennej
  • 90 ml mleka
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczki soli. Na 5 dag ryżu
  • 1 l mleka
  • 1 mała cukinia
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 10 dag sera żółtego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz. Ponadto: 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Cukinię umyj, osusz, pokrój w talarki lub półtalarki. Ser zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj cukinię i stale mieszając smaż ok. 2 minut.

  2. Zagotuj mleko. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć ryż i gotuj 15-20 min. Przestudź. Dodaj do ryżu cebulę oraz cukinię, jajka, starty żółty ser, oregano oraz gałkę muszkatołową. Wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  3. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, mleko, wodę oraz olej. Szybko zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Używając szklanki, wytnij w nim koła.

  4. Foremki w kształcie babeczek lub formę do muffinów posmaruj masłem oprósz bułką tartą. Ciastem wylep dno i boki foremek i napełnij przygotowanym farszem.

  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw foremki z ciastem, piecz 15-20 min, aż wierzchy babeczek lekko się zrumienią.

  6. 50 minut Sztuka: 200 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń