Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z dżemem i kremem na bazie masła orzechowego... czyli amerikan stajl kapkejks

Babeczki z dżemem i kremem na bazie masła orzechowego... czyli amerikan stajl kapkejks

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1878

Dodano:

Odsłon: 994

Późną, nocną porą, leżąc w łóżku i odpływając w zasłużony sen, nagle przypomniała mi się scena z pewnego amerykańskiego filmu. Para młodych kochanków w małym barze z charakterystycznym wystrojem dyskutuje zawzięcie i wcina kanapki z dżemem i masłem orzechowym... no i się rozbudziłam. Co ci Amerykanie widzą w tym dziwacznym połączeniu?! Odpowiedzi udzieliłam sobie dnia następnego. Już wiem, jak może ten smak zauroczyć i zachwycić!

Składniki

  • waniliowe babeczki:
  • 200g mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 150g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 120g masła
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • fistaszkowy krem:
  • 250g sera mascarpone
  • 70g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 6 łyżek masła orzechowego (u mnie crunchy, czyli z kawałkami fistaszków, ale można również użyć masła gładkiego)
  • nadzienie:
  • mały słoiczek ulubionego dżemu, najlepiej kwaśnego (u mnie to dżem z czarnej porzeczki)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
    Formę do pieczenia babeczek wykładamy papilotkami. Do rondelka wrzucamy masło, a następnie rozpuszczamy je na niewielkim ogniu i odstawiamy do przestudzenia.

  2. ROBIMY WANILIOWE BABECZKI

    Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wszystko razem dokładnie łączymy.
    Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy do niego cukier, ekstrakt waniliowy i mieszamy intensywnie trzepaczką lub rózgą kuchenną do połączenia składników. Do powstałej mieszanki wlewamy przestudzone masło i znów mieszamy do momentu powstania pulchnej, jednolitej masy (kilka minut). Teraz dolewamy mleko i znów mieszamy do połączenia i rozrzedzenia składników. Odkładamy trzepaczkę i łapiemy w dłoń drewnianą łychę. Do masy maślanej wsypujemy mąkę i łączymy ją szybko i niedbale. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Babeczki będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem. Na samym końcu dodajemy śmietanę i rozprowadzamy krótko, aby połączyć ją z masą. Ciasto na babeczki jest już gotowe. Powinno być jasne, z widocznymi grudkami mąki i dosyć rzadkie.

  3. Ciasto przelewamy do papilotek, do ¾ ich wysokości i wrzucamy formę do rozgrzanego pieca na 20-23 minuty do ładnego zrumienienia. Pod koniec pieczenia możemy zrobić test „suchego patyczka”, aby sprawdzić, czy ciasto nie jest w środku surowe. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać babeczek w piekarniku. 21-22 minuty to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.
    Po wyjęciu z piekarnika, pozostawiamy babeczki przez około 15 minut w formie i dajemy im odetchnąć, a następnie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie.

  4. ROBIMY FISTASZKOWY KREM

    Mascarpone wrzucamy do miski, dosypujemy do niego cukier i dolewamy ekstrakt waniliowy, a następnie miksujemy całość do momentu uzyskania puszystego, gładkiego kremu (kilka minut). Nie przerywając miksowania, dodajemy po jednej łyżce masło orzechowe, łącząc je dokładnie za każdym razem na jednolity krem. Gotowe!

  5. SKŁADAMY WSZYSTKO W JEDNĄ, PYSZNĄ CAŁOŚĆ

    W ostudzonych babeczkach małym nożykiem lub łyżeczką wycinamy dziurki, które następnie wypełniamy dżemem (ok. pół łyżeczki). Przykrywamy je na powrót wyciętym kawałkiem ciasta, a całość przykrywamy kremem. Możemy to zrobić za pomocą szpatułki lub przełożyć krem do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać go na wierzch babeczek, tworząc ozdobne zawijasy. Ale uwaga! Jeśli zdecydowaliście się wybrać masło orzechowe typu crunchy (tak, jak ja) lepiej będzie podarować sobie wyciskanie kremu przez rękaw czy szprycę, gdyż kawałki fistaszków z łatwością mogą ją zapchać. Poza tym krem nakładany łychą (z małą pomocą paluchów) w tym przypadku ma swój urok.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń