Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z jeżynami

Babeczki z jeżynami

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 546

Dodano:

Odsłon: 249

Pyszne i szybkie w przygotowaniu

Składniki

  • 1 szk jeżyn ( u mnie małe )
  • 2 jajka ( M )
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 80 ml mleka 3/2%
  • 50 ml maślanki naturalnej
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jeżyny opłukać i zostawić na sitku do odcieknięcia wody. Do miski wlać mleko, maślankę, olej i wsypać oba cukry i wymieszać. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać ( ja używam widelca ). Ciasto rozdzielić do foremek włożonych do blachy na muffinki. Na wierzch ułożyć jeżyny lekko dociskając do ciasta. Babeczki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Po upieczeniu babeczki wyjąć na kratkę jeśli są w silikonowych foremkach i przestudzić. Lekko oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń