Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z kajmakiem.

Babeczki z kajmakiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 319

Dodano:

Odsłon: 207

Bardzo słodkie babeczki w sam raz do kawki.

Składniki

  • 1/2 puszki kajmaku
  • śmietana 30 % 200ml.
  • mąka 300gr.
  • masło kostka
  • cukier puder 100 gr.
  • żółtka 2 szt.
  • sól szczypta
  • orzechy włoskie 200 gr.
  • żelantyna 2 łyżeczki
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło,sól,żółtka i mąkę wkładam do miski i siekam nożem.Kiedy uzyska konsystencję kaszy dodaję cukier puder szybko zagniatam.Zagniecione ciasto wkładam do woreczka i umieszczam w lodówce na 1 godzinę.

  2. Po wyjęciu z lodówki wałkuję.Ja robie to na folii spożywczej ,którą też przykrywam ciasto,aby się nie kleiło.Szklanką kroję krążki i wyklejam foremki.Wyklejone ciastem foremki przykrywam folią almuniową lekko dociskając.W dołki wsypuję orzechy,piekę ok.12 min.w tem.200 stopni.Po wyjęciu zsypuję orzechy w miseczkę i zdejmuję folię.Babeczki studzę.

  3. Babeczki smaruję masą kajmakową.Śmietanę ubijam dodaję przestudzoną żelantynę roztopioną w odrobinie wody.Na masę kajmakową rozkładam orzechy ,zostawiając parę do dekoracji.śmietanę wyciskam przez szprycę, na górę śmietany układam resztę orzechów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń