Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babeczki z kurkami"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 346
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 346
Składniki
Kurki oczyść z igliwia i dokładnie umyj, kilka razy zmieniając wodę. Małe zostaw w całości a większe pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodaj grzyby, świeży lub suszony tymianek i duś na średnim ogniu, aż odparuje cały płyn. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przestudź. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietanę, starty ser, przestudzone grzyby i dokładnie wymieszaj.
Z ciasta francuskiego odetnij pasek o szerokości ok. 3 cm. Wytnij z niego dowolne kształty, np. listki. Z pozostałego ciasta wytnij 6 kwadratów i włóż je do foremek, tak, aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Środki wypełnij kurkowym nadzieniem. Rogi ciasta nałóż na siebie, delikatnie je ściskając, na wierzchu rozłóż listki.
Piecz 30-35 minut w tempe- raturze 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Podawaj na ciepło lub zimno.
60 minut. Sztuka: 290 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie