Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z marcepanowymi kwiatkami

Babeczki z marcepanowymi kwiatkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2381

Dodano:

Odsłon: 181

Proste babeczki. A na wierzchu słodki kwiatek. :)

Składniki

  • 120g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g miękkiego masła
  • 120g cukru
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 200g surowej masy marcepanowej
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • cukier puder
  • ew. barwnik spożywczy
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do babeczek (12 sztuk) wyłożyć papierowymi foremkami.

  2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać masło, cukier, jajka i aromat. Zmiksować aż ciasto będzie gładkie. Przełożyć do foremek.

  3. Piec 20 minut, aż babeczki zrobią się złotobrązowe. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

  4. Masę marcepanową zagnieść i rozwałkować na grubość maks. 0,5cm na posypanej cukrem pudrem stolnicy. Okrągłą foremką do wykrawania ciastek o śr. 3cm wyciąć 48-60 kółek. Babeczki posmarować podgrzanym dżemem. Z kółek uformować płatki i przymocować po 4-5 płatków do każdej babeczki. Z resztek masy zrobić kuleczki, ewentualnie zafarbować i umieścić pośrodku każdego kwiatka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń