Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z winogronami

Babeczki z winogronami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Babeczki z winogronami"

Składniki

  • 4 jajka
  • 150 ml białego wina półsłodkiego
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • po 15 dag ciemnych i jasnych winogron
  • opakowanie biszkoptów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka rozdzielić. Żółtka ubić na parze z cukrem. Kiedy masa stanie się kremowa, dalej ubijając powoli dolewać wino. Zestawić z ognia i lekko przestudzić.

  2. Wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną połączoną z rozpuszczoną żelatyną, dodać sztywną pianę z białek.

  3. Nasmarować tłuszczem 8 małych filiżanek. Do każdej włożyć po kilka ciemnych i jasnych winogron. Zalać przygotowanym kremem. Posypać pokruszonymi biszkoptami (lekko wciskając je w krem). Schładzać 2-3 godziny. Przed podaniem babeczki wyjąć z filiżanek. Udekorować melisą cytrynową.

  4. Do masy śmietanowej można dodać wiórki czekoladowe lub drobno posiekaną skórkę pomarańczową.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń