Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babeczki zakręcone z marmoladą"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 137
Polecam.
Odsłon: 1058
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 137
Polecam.
Odsłon: 1058
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, rozetrzyj. Następnie wlej połowę mleka, wsyp 1 łyżkę mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min.
Do pozostałej mąki dodaj resztę cukru, cukier wanilinowy, mleko i wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dodaj więcej mąki, a jeśli będzie zbyt twarde – więcej mleka. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 min, by wyrosło.
Roztop 1 łyżkę masła. Pozostałym masłem posmaruj formę na muffinki i oprósz bułką tartą. Z ciasta oderwij kawałek, rozwałkuj. Szklanką wytnij 8 kółek o średnicy zbliżonej do średnicy foremki i wylep nimi dna. Pozostałe ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 4 mm. Wytnij z niego 8 długich pasków o szerokości ok. 4 cm.
Każdy pasek ciasta posmaruj marmoladą lub dżemem, zwiń formując ślimaczki i włóż do foremek. Przykryj i odstaw na ok. 10 min. Wierzchy babeczek posmaruj roztopionym masłem. Piecz 25-30 min w temp. 180°C. Gdy przestygną, oprósz je cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut, sztuka: 220 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie