Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki ze śliwkami i makiem

Babeczki ze śliwkami i makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Babeczki ze śliwkami i makiem"

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 2 łyżki suchego maku
  • 15 dag margaryny
  • 8 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Pianka: 3 białka
  • pół szklanki cukru
  • op. kisielu cytrynowego
  • 35-40 dag śliwek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej

  2. Mąkę przesiej, wymieszaj z makiem. Dodaj margarynę, posiekaj. Dodaj pozostałe , zagnieć. Ciasto włóż do lodówki na 30 min. Podziel na kawałki 2/3 i 1/3. Większy kawałek ciasta rozwałkuj, wyklej natłuszczone foremki.

  3. Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestki. Ułóż na cieście. Białka ubij, dodając cukier i kisiel. Pianę wyłóż na owoce. Zetrzyj pozostałe kruche ciasto. Piecz 15-20 minut w temp. 180°C.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń