Do góry

Desery Przepis na:

Bąbelek

Bąbelek

Autor:

Przepisów i artykułów: 237 Ocena: 6683

Dodano:

Odsłon: 41226

Skąd pochodzi nazwa bąbelek? Jak się przekroi ciasto, to widać w nim w strukturze bąbelki. Na zdjęciu są mało widoczne, w realu zdecydowanie bardziej :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 3 szklanki przesianej mąki, pół litra zsiadłego mleka, pół szklanki oliwy, 1 i 1/3 szklanki cukru (w tym 2 łyżeczki cukru wanilinowego), 2 łyżeczki sody, 2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego, 2 łyżki kakao.
    Zmiksowałam wszystkie składniki, dodając poszczególne składniki w kolejności, w której są podane (ważne!). Piekłam w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Przestygnięte ciasto przekroiłam wzdłuż na dwie części i posmarowałam dżemem truskawkowym. Posypałam po wierzchu cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 05 maja 2017 U mnie w zeszycie figuruje pod nazwą "bezjaj".A mleko kupuję "gotowe" zsiadłe lub od zaprzyjaźnionej krowy i stawiam na zsiadłe. Lubimy z dżemem z agrestu. Polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń