Do góry

Desery Przepis na:

Babka

Babka

Autor: izek

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 3779

Dodano: 22.03.2018

Odsłon: 16727

Piekła ją moja babcia. Piekła ją moja mama. Teraz piekę ją ja!

Składniki

  • Margaryna 1 kostka
  • Cukier 1,5 szklanki
  • Jajka 7 szt.
  • Olej 12 łyżek
  • Mąka pszenna 12 łyżek
  • Mąka ziemniaczana 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka
  • Aromat do ciasta (dowolny)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mieszamy ze sobą wszystkie sypkie produkty. W misce ucieramy margarynę z cukrem, stopniowo dodając po jednym jajku. Gdy powstanie jednolita masa, wsypujemy powoli sypkie produkty, cały czas miksując. Do utartej masy wlewamy olej oraz aromat, miksujemy do połączenia składników.

  2. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki o średnicy 29 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min (lub do suchego patyka) w temp. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 23 marca A ile tej margaryny - kiedyś to było 250 g, (kostka) dziś 200 g. Pytam dlatego, że już kilka razy miałam kłopot właśnie z ciastami, które robię od ponad 30 lat. W tej babce piaskowej (robię z kakao) te 50 g margaryny nie zrobią różnicy. Ale uczulam - w "starych" przepisach kostka masła, margaryny to było 250 g. Babka pycha! :) Odpowiedzi: 3 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 22 marca Babka jak widzę sprawdzona przez pokolenia :)Wygląda pysznie :)))) Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń