Do góry

Desery Przepis na:

Babka a la Oreo

Babka a la Oreo

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2789

Dodano: 11.03.2014

Odsłon: 3530

ilovebake.pl

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO: 1 3/4 szklanki mąki tortowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody szczypta soli 85 g kakao
  • 3/4 szklanki wrzącej wody 85 g czekolady deserowej 3/4 szklanki maślanki
  • 170 g masła, roztopionego 1 szklanka cukru 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 1/3 szklanki zmielonych ciastek Oreo ( ok. 8-9 szt )
  • 113 g sera białego, mielonego 3 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1/3 szklanki cukru 2 łyżki mąki tortowej
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka 1 ciastko Oreo
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zmielone ciastka wkładamy do miski razem z białym serem, żółtkami, wanilią, cukrem oraz przesianą mąką. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wkładamy do lodówki, aż przygotujemy ciasto na babkę.

  2. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. W oddzielnej miseczce przesiewamy przez sitko kakao, następnie łączymy za pomocą trzepaczki z wrzącą wodą oraz czekoladą połamaną na kawałeczki. Mieszamy, aż do momentu rozpuszczenia czekolady ( jeśli czekolada nie będzie chciała się rozpuścić masę możemy roztopić nad parą wodną ). Następnie dodajemy maślankę i ponownie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Roztopione masło o temp. pokojowej mieszamy razem z cukrem, następnie dodajemy jajka i miksujemy, aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Pod koniec miksowania dodajemy wanilię oraz sól. Do masy dodajemy w 3 częściach suche składniki naprzemiennie z masą czekoladową, delikatnie łącząc za pomocą drewnianej łyżki. Połowę masy przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. Następnie wykładamy schłodzoną masę z ciastek Oreo ( masa nie powinna dotykać boków formy ), wykładamy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min, sprawdzamy patyczkiem jeśli jest prawie suchy ciasto jest gotowe. Ciasto zostawiamy do wystudzenia w formie.

    Cukier puder przesiewamy przez sitko, dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką do całkowitego połączenia. Masa powinna być gęsta, ale jednocześnie lekko płynna. Pokrywamy ostudzone ciasto i posypujemy pokruszoną, ciemną częścią ciastka Oreo. Ciasto zostawiamy na 15 min. do stężenia lukru. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://ilovebake.pl/2014/03/07/babka-a-la-oreo-przepis/

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 11 marca 2014 brzmi pysznie :-) szkoda tylko, że nie ma zdjęcia w przekroju ... pozdrawiam :-) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń