Do góry

Desery Przepis na:

Babka ananasowo-kokosowa

Babka ananasowo-kokosowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Babka ananasowo-kokosowa"

Składniki

  • 1 puszka (446 ml) ananasa w plasterkach
  • 25 dag masła (margaryny)
  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 25 dag cukru
  • 5 jajek
  • 1 mała torebka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki rumu
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • tłuszcz i tarta bułka do foremki
  • 2 łyżki drobnych wiórków kokosowych
  • 2 łyżki grubych wiórków kokosowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Plastry ananasa osączyć (syrop zachować), pokroić w kostkę. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypywać do maślanej masy. Wlać mleko kokosowe, rum, 100 ml syropu ananasowego. Utrzeć mikserem. Dodać kostki ananasa.

  2. Formę z kominkiem natłuścić, oprószyć tartą bułką. Nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 55-60 minut. Babkę studzić 10 minut w foremce, potem ostrożnie wyjąć, przełożyć na kratkę kuchenną.

  3. Posypać drobnymi wiórkami kokosowymi i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

  4. Grube wiórki kokosowe zrumienić na suchej patelni. Ananasa oczyścić, pokroić na cząstki. Babkę udekorować cząstkami ananasa i posypać zrumienionymi wiórkami kokosa.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń