Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka benedyktyńska"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 156
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 39
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 156
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 39
Składniki
Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj zmielone przyprawy i szafran wcześniej namoczony w spirytusie.
Ubij pianę z białek (powinna być lśniąca i sztywna). Do masy z żółtek dodawaj na zmianę po łyżce mąki i piany i delikatnie mieszaj.
Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy babkowej z kominkiem.
Piecz babę ok. godziny w temperaturze 160 st. C. Ostudzoną babkę możesz polać lukrem pomadkowym.Źródło: Olivia