Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3297

Dodano:

Odsłon: 3871

Czas na prawdziwy klasyk wśród bab...dla mnie najlepsza...Zdecydowanie polecam

Składniki

  • kostka masła,
  • 6 jajek,
  • szklanka cukru pudru,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 budynie o smaku cytrynowym,
  • 3 łyżki mąki tortowej,
  • sok i skórka otarta z dużej cytryny,
  • kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. ucieramy masło z cukrem pudrem.
    gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz skórkę z cytryny.
    całość ucieramy jeszzce przez dwie minuty.
    siejemy przez sito obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy.
    gdy ciasto będzie gładkie i jednolite , dodajemy pianę ubitą z białek, którą delikatnie łączymy z ciastem.
    całość przekładamy do średniej wielkości formy babowej;)


  2. wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 50 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 23 stycznia 2014 Cytrynowy aromat w babce jest najlepszy, jeszcze nie trafiłam na przepis, który byłby tak cytrynowy jak bym chciała. Twój brzmi ciekawie, ale jeszcze nigdy nie widziałam w sklepie budyniu cytrynowego (podobnie jak bananowego, który również przydałby się do pewnych przepisów)!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń