Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa

Przepis dnia 2016-03-26
Babka cytrynowa

Autor: srk76

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 2471

Dodano: 20.04.2014

Odsłon: 28567

Prosta i pyszna babka cytrynowa ... po prostu...

Składniki

  • jajka - 5 sztuk
  • margaryna - 250 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - szklanka
  • mąka ziemniaczana - szklanka
  • mąka pszenna - szklanka
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • aromat cytrynowy - 5 ml
  • skórka świeżej cytryny - 1 łyżka
  • blacha do babki z kominem - średnica 26 cm
  • bułka tarta
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Jajka ucieramy z cukrem zwykłym i waniliowym. Mieszając dodajemy przesianej mąki i proszku do pieczenia. Dolewamy margarynę i wszystko dokładnie miksujemy.

  2. Blaszkę smarujemy od wewnątrz masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto, które będziemy piec w temperaturze 200 stopni 45 minut.

  3. Po ostygnięciu posypujemy babkę cytrynową cukrem pudrem.

    Zapraszamy po przepis na pyszną szarlotkę z bitą śmietaną. Link pod wpisem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń