Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1546

Dodano:

Odsłon: 3547

Pyszne ciasto cytrynowe, nie tylko na Wielkanoc

Składniki

  • 200 g masła ( o temperaturze pokojowej )
  • 340 g mąki
  • 170 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny
  • masło do wysmarowania + bułka tarta do obsypania formy
  • na lukier; 150 g cukru pudru, 3-4 łyżki soku z cytryny i 1-2 łyżki gorącej wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę

  2. Żółtka oddzielamy od białek, po czym dodajemy po jednym żółtku do masy maślanej stale ucierając

  3. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia

  4. Cytrynę parzymy gorącą wodą, po czym ścieramy z niej skórkę na tarełku o drobnych oczkach. Następnie wyciskamy z niej sok

  5. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli

  6. Do masy dodajemy porcjami mąkę z proszkiem, skórkę i sok z cytryny. Wszystko mieszamy

  7. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy z ciastem

  8. Formę z kominem smarujemy masłem, obsypujemy tartą bułką i wlewamy do niej ciasto

  9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny

  10. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i oblewamy lukrem

  11. Lukier przyrządzamy mieszając ( ja nie ucieram ) cukier puder z sokiem z cytryny i gorącą wodą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń