Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto cytrynowe, nie tylko na Wielkanoc
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 80
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 69
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 80
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 69
Składniki
Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę
Żółtka oddzielamy od białek, po czym dodajemy po jednym żółtku do masy maślanej stale ucierając
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia
Cytrynę parzymy gorącą wodą, po czym ścieramy z niej skórkę na tarełku o drobnych oczkach. Następnie wyciskamy z niej sok
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli
Do masy dodajemy porcjami mąkę z proszkiem, skórkę i sok z cytryny. Wszystko mieszamy
Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy z ciastem
Formę z kominem smarujemy masłem, obsypujemy tartą bułką i wlewamy do niej ciasto
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny
Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i oblewamy lukrem
Lukier przyrządzamy mieszając ( ja nie ucieram ) cukier puder z sokiem z cytryny i gorącą wodą