Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 280

Dodano:

Odsłon: 176

Ciasto dla fanów cytrusowych smaków. Piekłam je po raz pierwszy i bardzo miło zaskoczył mnie właśnie jej smak. Babka nie jest ani za słodka ani za kwaśna - jest w sam raz. Gwarantuję, że bardzo szybko zniknie.

Składniki

  • 5 małych jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny lub masła
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Sok z jednej cytryny
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski miksera wbijamy jajka. Miksujemy na średnich obrotach, stopniowo dosypujemy cukier. Musi nam powstać jasnożółta puszysta masa. Następnie wsypujemy przesianą ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksujemy na mniejszych obrotach. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z cytryny wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do masy. Na końcu wlewamy rozpuszczone, jeszcze ciepłe masło lub margarynę. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy w 180*C przez 40 minut. Ja piekłam do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy. Gdy jest jeszcze ciepła możemy ją skropić sokiem z cytryny. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń