Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa.

Babka cytrynowa.

Autor: skorpionek

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 134

Dodano: 11.05.2018

Odsłon: 321

Wilgotna babka, mocno cytrynowa. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża babka i dwie małe babeczki.

Składniki

  • mąka krupczatka Typ 500 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 1 szklanka (250 ml)
  • jajka kurze 4 szt. (duże)
  • mleko 200 ml
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • masło 20 dag
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • Lukier:
  • sok z pół cytryny
  • cukier puder 1 szklanka
  • Opcjonalnie:
  • kolorowa posypka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrami, startą skórką i sokiem z cytryny i miękkim masłem na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Do utartych żółtek ze składnikami dodajemy stopniowo mąkę, na przemian z mlekiem i miksujemy na wolnych obrotach. Miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta. W oddzielnej miseczce z dodatkiem szczypty soli ubijamy z białek sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta, mieszamy pianę z ciastem łyżką silikonową do pełnego połączenia się piany z ciastem. Smarujemy margaryną formę i posypujemy tartą bułką, wlewamy do niej ciasto, równamy.

  2. Wkładamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy (grzałka góra-dół) około 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, do suchego patyczka. Po upieczeniu chwilę niech forma będzie w piekarniku (10-15 minut). Po tym czasie wyjmujemy formę z babką z piekarnika, wykładamy na talerz i studzimy. Ostudzoną babkę możemy polukrować lub tylko posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń