Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 142

Dodano:

Odsłon: 191

Taką babkę upiekłam na święta wielkanocne. Niestety przepis dodaję dopiero dzisiaj ponieważ od świąt mam zwariowany czas

Składniki

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 250 g margaryny Kasia
  • 5 jajek
  • skórka z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny
  • żółty barwnik spożywczy
  • Lukier: sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder
  • Dodatkowo: forma do babki o poj. 2 litrów
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli

    2. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy , gdy powstanie biała masa dodajemy margarynę i miksujemy

    3. Do masy dodajemy sok z cytryny oraz skórkę i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto dzielimy na dwie porcje, do jednej dodajemy żółty barwnik i mieszamy

    4. Formę do baby smarujemy olejem. Wlewamy do niej ciasta naprzemiennie . Pieczemy w piekarniku w 180 stopni przez 50-60 minut – do suchego patyczka . ( gdy babka zacznie z góry bardzo się spiekać przykryj papierem do pieczenia)

    5. Składniki na lukier miksujemy ze sobą aż powstanie gęsty lukier. Ostudzoną babkę polej lukrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń