Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 381

Dodano:

Odsłon: 92

polecam

Składniki

  • CIASTO:
  • Margaryna – 25 dag
  • Żółtka – 5 szt
  • Białka – 5 szt
  • Cukier puder – 20 dag
  • Sok i skórka z cytryny
  • Mąka ziemniaczana – 25 dag
  • Proszek do pieczenia – 2 łyzeczki
  • LUKIER:
  • Cukier puder –10 dag
  • Sok z cytryny –1-2 lyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru oraz skórkę, sok z cytryny. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem dodawaną stopniowo po parę łyżek. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem.
    Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut.
    Po przestudzeniu wyjąć z formy i polać glazurą utartą z cukru i soku z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń