Desery Przepis na:
babka cytrynowa

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 535
Dodano: 10.05.2010
Odsłon: 24851
Składniki
- mąka, 2 szkl.
- masło, 125 g
- cukier, 1 szkl.
- jajka, 4 szt.
- mleko, 1 szkl.
- proszek do pieczenia, 1 op.
- kisiel cytrynowy, 3 op.
5-6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Masło ucierać z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku.
-
Do masy wsypać kisiel. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko
-
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem,przełożyć do formy.
-
Piec 50 - 60 min w temp 180 st. C. (w oryginale jest 200 st przez 50 min) ostatnio dodałam tez wiśnie (z zalewy). Rewelacyjne połączenie.
Komentarze do przepisu (12)

ombra77 19 sierpnia 2013Zgłoś do usunięcia
Bardzo dobra, polecam :D1 Kto głosował? | Odpowiedz

tota 08 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
ciesze sie bardzo, ze smakowala. U mnie juz od dluzszego czasu gosci ten wlasnie przepis i jest bardzo lubiana przez domownikow (testowalam rozne :-) )z temperatura masz racje, zmniejsze ja w przepisie (mimo, ze w oryginale jest 200 st)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

gocha01 08 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
Babka wyszła wyśmienicie choć mój piekarnik troszkę ją przesuszył,ale przepis bardzo fajny,a babka przepyszna.Następnym razem może troszkę zmniejszę temp.Dziękuję za przepis i pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

tota 07 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
gocha01 ja przykrywam babke w trakcie pieczenia folia aluminiowa, dzis przegapilam ten moment i nieco mi sie przyrumienila..temperatura chyba zalezy od piekarnika. ja pieke te babke na 200 st. Pozdrawiam i daj znac jak smakowalo
0 Kto głosował? | Odpowiedz

gocha01 07 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
Strasznie wysoka temp.pieczenia:-/ i strasznie dużo proszku do pieczenia,mam watpliwości co z tego wyjdzie,ale zaryzykowałam i piekę.Masa wydała mi się malo cytrynowa dlatego dodałam jeszcze skórkę otartą z jednej cytryny.O efekcie napiszę jak skosztuję:-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

pirania2707 15 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Ciasto rewelacyjne! :) Piekłam nieraz. Pyszna babka z niego wychodzi :) Pzdr i dziękuję za przepis!:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

tota 04 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
w punkcie 2 jest na temat maki2 Kto głosował? | Odpowiedz

Adwarp 04 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Wszystko niby idealnie wygląda, a w jakim momencie dodać mąkę?? Bo tego nie napisałaś?1 Kto głosował? | Odpowiedz

JOJO134 11 maja 2010Zgłoś do usunięcia
napewno sprobuje ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

polkangaroo 10 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Takie Babki lubię...0 Kto głosował? | Odpowiedz