Do góry

Desery Przepis na:

babka cytrynowa

babka cytrynowa

Autor: tota

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 513

Dodano: 10.05.2010

Odsłon: 24467

wyjątkowo prosta, zawsze się udaje, rewelacyjnie smakuje. (Wg przepisu Kaledonii)

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło ucierać z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku.

  2. Do masy wsypać kisiel. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko

  3. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem,przełożyć do formy.

  4. Piec 50 - 60 min w temp 180 st. C. (w oryginale jest 200 st przez 50 min) ostatnio dodałam tez wiśnie (z zalewy). Rewelacyjne połączenie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tota 08 kwietnia 2012 ciesze sie bardzo, ze smakowala. U mnie juz od dluzszego czasu gosci ten wlasnie przepis i jest bardzo lubiana przez domownikow (testowalam rozne :-) )
z temperatura masz racje, zmniejsze ja w przepisie (mimo, ze w oryginale jest 200 st)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 08 kwietnia 2012 Babka wyszła wyśmienicie choć mój piekarnik troszkę ją przesuszył,ale przepis bardzo fajny,a babka przepyszna.Następnym razem może troszkę zmniejszę temp.Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 07 kwietnia 2012 gocha01 ja przykrywam babke w trakcie pieczenia folia aluminiowa, dzis przegapilam ten moment i nieco mi sie przyrumienila..
temperatura chyba zalezy od piekarnika. ja pieke te babke na 200 st. Pozdrawiam i daj znac jak smakowalo

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 07 kwietnia 2012 Strasznie wysoka temp.pieczenia:-/ i strasznie dużo proszku do pieczenia,mam watpliwości co z tego wyjdzie,ale zaryzykowałam i piekę.Masa wydała mi się malo cytrynowa dlatego dodałam jeszcze skórkę otartą z jednej cytryny.O efekcie napiszę jak skosztuję:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pirania2707 15 stycznia 2011 Ciasto rewelacyjne! :) Piekłam nieraz. Pyszna babka z niego wychodzi :) Pzdr i dziękuję za przepis!:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Adwarp 04 listopada 2010 Wszystko niby idealnie wygląda, a w jakim momencie dodać mąkę?? Bo tego nie napisałaś?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń