Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa

Przepis dnia 2010-11-26
Babka cytrynowa

Autor: montagnarde

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 172

Dodano: 21.11.2010

Odsłon: 53004

Delikatna, smaczna i prosta ;)

Składniki

  • 1 szkl mąki
  • 5 jajek
  • 1 kisiel cytrynowy
  • ok. 1 szkl cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżek kakao
  • 0,5 szkl oleju
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy, dodając powoli cukier. Następnie dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę, kisiel i proszek. Wszystko delikatnie mieszamy, dodając olej. 3/4 ciasta wylewamy do keksówki, do reszty dodajemy kakao i łyżką wykładamy je na białe ciasto. Całość pieczemy przez ok. 40 min w 170*C

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

JALAPATRI 21 stycznia 2011 Bardzo dobre ciacho tylko uciekło z keksówki :), może zbyt ambitnie ubijałam jajka :). Szybko znika z talerzyka mniam mniam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

petek1979 21 stycznia 2011 wlasnie w piekarniku zobaczymy co wyjdzie bo robi sie latwo

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rekin64 21 stycznia 2011 Pyszne ciasto ,zrobiliśmy z żoną ale z większego przepisu ,,4 szkl .mąki i 1,5 szkl .cukru oraz tylko 6 jaj ,otarta skórka z cytryny ,oraz sok z cytryny ,reszte dawaliśmy jak w przepisie ,na wierzch polewa ,niebo w gębie ,pozdrawiam .

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirinda_S 19 stycznia 2011 Pysznie wygląda i pysznie smakuje. Jaką keksówkę stosujesz, bo chyba trzeba długą, w krótkiej ciasto mi tak wyrosło, że hoho!
Do aks12: zachęcona wyglądem ciasta, aczkolwiek zaniepokojona Twoim komentarzem użyłam takich składników jak podaje nam autorka przepisu, tylko zmieniłam trochę kolejność, na taką którą znałam z ciast o podobnym charakterze, tj. białka na sztywno, wtedy cukier i jeszcze raz ubić na sztywno, żółtka, potem olej, a potem mąka wymieszana z kisielem /kiślem??/ i proszkiem. Dalej postępowałam tak, jak podaje montagnarde. Nie wiem czy to miało wpływ na wyrośnięcie ciasta, ale wyrosło cudnie.
Autorce dziękuję za pyszną inspirację :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hencab1946 18 stycznia 2011 Bardzo pysznie wygląda na pewno wyprubuję

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

montagnarde 03 stycznia 2011 Nie zniechęcaj się :) Wydaje mi się, że wszystko opiera się na dobrze ubitych białkach- później trzeba wszystko delikatnie wymieszać.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ask12 03 stycznia 2011 twoje wygląda pysznie , ja robiłam 2 razy z tego przepisu i niestety nie wyszło.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 21 listopada 2010 wygląda bardzo puszyście i smacznie i ten żółty kolorek,super

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń