Do góry

Desery Przepis na:

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 131

Dodano:

Odsłon: 322

Babka dla spóźnialskich ;)

Składniki

  • 4 jajka
  • 0,75 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,75 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • tabliczka czekolady lub kuwertura
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozpuszczamy margarynę.

  2. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na pianę.

  3. Do ubitych jajek dodajemy mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

  4. Na końcu dodajemy kakao i wlewamy margarynę.

  5. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 160-170°C.
    UWAGA. Ja używałam foremki silikonowej, więc nie smarowałam jej tłuszczem i nie wysypywałam bułką tartą. Jednak jeśli używacie foremki standardowej, wysmarujcie dokładnie brzegi tłuszczem i wysypcie bułką tartą. Z tej porcji wychodzi foremka do babki lub jedno korytko. Jeżeli chodzi o polewę, to dzisiaj po raz pierwszy użyłam kuwertury. Wykonałam ją zgodnie z instrukcjami z internetu. Niestety nie mam jeszcze termometru, więc troszkę improwizowałam. Możecie jednak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub przygotować polewę z gotowego produktu.

  6. Kroimy kuwerturę na małe kawałki. 2/3 z nich topimy w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę). Po rozpuszczeniu, zdejmujemy garnek, dorzucamy resztę kuwertury i mieszamy. Po rozmieszaniu, kuwerturę ponownie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy miskę i oblewamy babkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń