Do góry

Desery Przepis na:

Babka czekoladowo-waniliowa

Babka czekoladowo-waniliowa

Autor: Dobry_Tydzień

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12866

Dodano: 15.08.2008

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Babka czekoladowo-waniliowa"

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • szklanka wody
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki orzechów. Dekoracja: 10 dag mlecznej czekolady
  • 4 dag masła
  • posiekane orzechy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło rozpuść i wystudź. Żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej i dodawaj na przemian z wodą i masłem, mieszając. Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj rozpuszczoną czekoladę. Białka ubij ze szczyptą soli. Połowę dodaj do masy ciemnej, drugą do masy jasnej i wymieszaj.

  2. Formę z kominem posmaruj masłem i obsyp mąką. Wlej do niej masę jasną, na nią wylej masę ciemną. Piecz godzinę w temp. 180°C. Masło podgrzej z czekoladą. Polej masą i posyp orzechami.

  3. CZAS: około 1,5 godziny

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń